Din lokala säkerhetspartner i Upplands-BroArtikeln kommer från tidningen Mitt I. Länk till originalartikeln på mitti.se hittar du längst ner på denna sida.

Gick från mest rån i länet till noll

Förra året var mörkt för Upplands-Bros butiks­ägare. Enligt färsk statistik var kommunens butiker de mest rånutsatta i länet.
I Bro sattes väktare in för att stoppa trenden – och nu har taktiken fått effekt.

Upplands-Bro är en av landet tre mest utsatta kommuner när det kommer till butiksrån, enligt statistik från Svensk Handel.

Förra året anmäldes fem rån och rånförsök i butik. Om man ser till antalet butiker per invånare är det nästan värst i landet. Bara Svalöv hade fler rån per butik.

Majoriteten av anmälningarna rörde centrala Bro – som drabbades av tre rån på kort tid. I april 2014 stormade en yxbeväpnad man in på Apotek Fenix i Bro centrum.

Bara dagar senare utsattes en livsmedelsbutik i närheten av ännu ett våldsamt rån.

– Det har varit en jobbig tid. Det är fortfarande svårt att prata om det, säger en drabbad butiksägare som vill vara anonym.

Fastighetsägaren Upplands-Brohus fick nog och satte in väktare. Sedan förra våren patrulleras Bro centrum dagligen av företaget Larm Assistans.

– Det har varit personer med knivar och berusade personer, som vi har pratat till rätta. Situationerna går oftast att lösa genom att prata med de berörda personerna. Senaste tiden har det varit lugnare, säger väktaren Johan Svensson.

Och metoden verkar ha fått effekt – inte ett enda butiksrån har anmälts hittills i år, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Jag tycker att fastighetsägaren har tagit frågan på allvar. Nu är det en positiv och mycket tryggare känsla här, säger Camilla Thyr, butikschef på Apoteket Fenix.

Men oron finns kvar. På Fågel Livs, bara några kvarter bort, har man installerat övervakningskameror som en följd av flera rån och inbrott.

– Det går inte en dag utan att jag blir hotad. Jag har funderat många gånger på att stänga ned, säger butiksägaren Mohammad Salim Mizada, som numera har ett basebollträ bakom disken.

– Jag vill kunna försvara mig om någon blir våldsam. Jag har försökt få polisen att agera, men de gör ingenting för att stoppa de här personerna, säger han.

Det var länge osäkert om väktarna skulle få vara kvar i Bro centrum. Upplands-Brohus kunde inte själva bära kostnaden på 26 000 i månaden, sa man. Men efter en ny överenskommelse kan insatsen räddas. I år går kommunen in och betalar en del av kostnaden.

– Eftersom många upplever att det tar för lång tid för polisen att komma hit så känns det viktigt att vi får behålla dem, säger Tore Olsson, vd för Upplands-Brohus.

Ida Persson, Mitt I

» Originalartikeln på www.mitti.se/gick-fran-mest-ran-i-lanet-till-noll/Larm Assistans Upplands-Bro AB


Telefon: 08-410 560 90
E-postadress: johan.svensson@larmassistans.se

Orgnr: 556782-1193

Sociala medier